STICHTING MIDDELEEUWSE RELIGIEUZE EN PROFANE INSIGNES (opgeheven in 2023)
Doelstelling :
De stichting had ten doel:
a. het onderzoek naar voorkomen, betekenis en achtergronden van religieuze en profane insignes in de middeleeuwen
in de westerse wereld tot aan het midden van de zestiende eeuw;
b. het verzamelen van documentatie in de ruimste zin van het woord met betrekking tot dergelijke insignes;
c. het bevorderen van studie van - en het uitdragen van informatie over - insignes onder meer door publicaties;
d. het zich beschikbaar stellen voor het opvangen en conserveren van relevant onderzoeksmateriaal waaronder ook realia worden verstaan.
De stichting is in 2023 opgeheven. De activa/passiva zijn overgedragen aan de Stichting Het Nederlandse Gebruiksvoorwerp.
STICHTING 'HET NEDERLANDSE GEBRUIKSVOORWERP'
KvK-nummer:
41125597 ;
RSIN: 805272951
Contactgegevens:
p/a Gooyerdijk 43, 3947 NB Langbroek
Bestuur:
de heer Mr Vaandrager, B (voorzitter)
de heer Ostkamp, S.
de heer Prof. Dr Koldeweij, A.M.
de heer Dr Vaandrager, F.G. (secretaris/penningmeester)
Doelstelling:
De stichting heeft ten doel het bevorderen van de kennis over het pre-industriële gebruiksvoorwerp, in het bijzonder binnen het Nederlandse cultuurgebied, en voorts alles wat met dit doel in de ruimste zin verband houdt. De stichting tracht ondermeer dit doel te bereiken door:
a. het verwerven van pre-industriële gebruiksvoorwerpen;
b. het aanleggen van een documentatie betreffende het pre-industriële gebruiksvoorwerp in het algemeen;
c. het samenstellen van een bibliotheek van op het pre-industriële gebruiksvoorwerp in het algemeen betrekking hebbende literatuur;
d. het stimuleren van wetenschappelijk onderzoek en publicaties op het gebied van het pre-industriële gebruiksvoorwerp;
e. het samenwerken met andere instellingen, die door hun arbeidsveld de doelstellingen van de stichting raken.
Beloningsbeleid:
Bestuurders ontvangen hun bestuurderschap geen loon of vergoeding, behoudens vergoeding van de voor het uitoefenen van hun functie
noodzakelijke kosten. Er is geen directie en personeel in dienst.
Hoofdlijnen actuele beleidsplan 2024
In de loop der jaren is door de Stichting het Nederlandse Gebruiksvoorwerp een omvangrijke en hoogwaardige collectie historische gebruiksvoorwerpen opgebouwd.
Het grootste deel van deze objecten zijn in langdurige bruikleen gegeven aan Museum
Boijmans van Beuningen en vormen een aanvulling op de daar aanwezige collectie Van Beuningen - de Vriese. Laatst genoemde collectie van circa 8000 objecten op gebied van het pre-industriele gebruiksvoorwerp, werd door de oprichter van de stichting de heer H.J.E. van Beuningen, op 5 december 1990 geschonken aan de gemeente Rotterdam en sindsdien deels tentoongesteld in het Paviljoen van Beuningen - de Vriese van Museum Boijmans van Beuningen. In verband met de ingrijpende verbouwing van museum BvB is dit paviljoen tijdelijk gesloten.
Een belangrijke hoofdlijn van het beleid is het stimuleren van het actief gebruik van de collectie van Beuningen - de Vriese en de door de Stichting in samenhang daarmee in bruikleen gegeven objecten, door Museum Boijmans van Beuningen. Het gaat hier ondermeer om de toegankelijkheid van de voorwerpen voor publiek, op zaal, depot en/of online.
Andere hoofdlijnen zijn:
-de beschikbaarheid van hoogwaardige depotruimte voor objecten die niet tentoongesteld worden.
-toegankelijkheid van de collectie voor studie en onderzoek.
-tonen van objecten door het museum en bruiklenen aan andere musea voor tentoonstellingen.
-verwerven van pre-industriele gebruiksvoorwerpen ter aanvulling op de bestaande, bij musea in bruikleen gegeven/ te geven, collecties. Hierbij ligt de nadruk op het verwerven van objecten van "zaalkwaliteit".
-financieel subsidieren van publicaties op gebied van het pre-industrieel gebruiksvoorwerp.
Activiteiten 2024
Ook in 2024 stond de Stichting open voor uitbreiding van bruiklenen aan Museum BvB en andere musea. Randvoorwaarde hierbij is dat dit past in het (verzamel)beleid van zowel stichting als het betrokken museum. Gezien de bij museum BvB plaatsvindende grote verbouwing bevinden alle collecties zich in het nieuw gebouwde " depot " en staat uitbreiding van de bruikleen op hold.
De stichting bezit deel-verzamelingen van kwalitatief hoogwaardige keramiek, tin, glas en pijpaarden objecten, die tezamen een goed beeld geven van de verzamelaar HJE van Beuningen. Intentie is over deze verzamelingen een tweetal publicaties uit te brengen. Vervolgens kunnen deze verzamelingen goed gedocumenteerd en omschreven, in bruikleen gegeven worden aan geinteresserde musea. Alle objecten uit de deel-verzamelingen zijn inmiddels gefotografeerd.
Hopelijk kan met het schrijven en het ontwerpen van de lay-out in 2025 gestart worden.
Zoals eerder gemeld zijn eind 2023 -
gezien de vele raakvlakken - in goed overleg tussen de besturen van beide stichtingen, de activa/passiva van Stichting Middeleeuwse Religieuze en Profane Insignes overgegaan naar Stichting Het Nederlanse Gebruiksvoorwerp. In vervolg hierop is in 2024 - conform de doelstellingen van de overgegane stichting -
gewerkt aan het initieren van onderzoek en publicaties over laatmiddeleeuwse insignes en het stimuleren van tentoonstellingen, studiedagen en symposia. Medewerking werd gegeven aan een bruikleen van 19 objecten aan het Swiss National Museum in Zurich voor de tentoonstelling: " The Human Body in the Middle Ages ".
Financiele verantwoording:
In 2024 werd qua beleggingen op " veilig " gemikt, door de liquiditeiten op deposito aan te houden. Dit resulteerde in een bescheiden bate. Daar tegenover ware de kosten ook bescheiden.
Voor 2025 wordt - gezien de lage creditrentes - rekening gehouden met wederom een bescheiden bate. De uitgaven zullen naar verwachting belangrijk hoger liggen ivm de voorgenomen publicaties over de deelverzamelingen. Voor zover deze uitgaven de baten overschrijden zullen deze ten laste van het aanwezige eigen vermogen komen.
De Stichting heeft geen winstoogmerk. Het batig saldo wordt besteed conform de doelstellingen. Streven is het vermogen over langere termijn ten minste welvaartsvast te houden, om het verzamelbeleid, de bruiklenen en subsidies verdere inhoud te geven.
Verkorte staat van baten en lasten over 2024 ( in Euro's )
Baten |
|
opbrengst verkoop boeken: HP 2, 3 en 4 |
150 |
credit rente ABNA |
4.705 |
totaal baten |
4.855 |
lasten |
|
|
|
verleende subsidies |
0 |
bankkosten/algemenekosten/administratiekosten |
2.368 |
totaal lasten |
2.368 |
Balanspositie per ultimo 2024 ( Euro's )
Het balanstotaal bedraagt euro 448.896. Hiervan is 447.129 eigen vermogen. De liquide middelen ad 447.854 bestaan uit termijn deposito's aangehouden bij de ABNA Bank. Deze middelen staan ter vrije beschikking van de stichting. Er zijn geen vorderingen/schulden anders dan kleine overlopende posten: vorderingen Euro 1.042 en schulden Euro 1.767. De (deels) in bruikleen gegeven collecties gebruiksvoorwerpen zijn als " pm " post opgenomen in de balans.