2019-12-06: The Mediaeval Journal wijdt speciaal themanummer aan pelgrimstekens

Het laatste nummer van the Mediaeval Journal staat geheel in het teken van pelgrimstekens. Meerdere exemplaren uit de Collectie Familie Van Beuningen staan erin afgebeeld.

Details:
Special issue Mediaeval Badges, red. Ann Marie Rasmussen en Hanneke van Asperen met bijdragen van Hartmut Kühne, Jörg Ansorge, Jos Koldeweij, Hanneke van Asperen, Jennifer Lee en Brigitte Bedos-Rezak, The Mediaeval Journal 8, nr. 1 (2019).

Samenvatting:
Middeleeuwse insignes zijn draagtekens die werden geproduceerd en gedragen zodat anderen ze konden zien, lezen en interpreteren. Wat de bijdragen aan deze uitgave van The Mediaeval Journal onderling verbindt, is de hypothese dat insignes functioneerden als een Europa-brede, visuele en symbolische manier van communicatie. Insignes werden gemaakt van verschillende materialen, maar vooral van een tinloodlegering, en deze circuleerden in groten getale. De massaproductie en de grote verspreiding suggereren een hoog niveau van iets dat ‘semiotische geletterdheid’ genoemd zou kunnen worden. Individuen en gemeenschappen droegen zorgvuldig gekozen insignes – religieus of profaan of beide - om sociale, politieke en religieuze relaties te leggen en te benadrukken. Daarbij maakten de dragers gebruik van een beeldtaal die in een groot deel van middeleeuws Europa bekend was en begrepen werd.

Meer informatie:
https://www.brepolsonline.net/toc/tmj/2018/8/1
 terug naar overzicht