2022-01-06: Insigne van de maand – Januari 2022

Graag wenst de Stichting Middeleeuwse Religieuze en Profane Insignes u de beste wensen voor het nieuwe jaar. In 2022 zal er maandelijks een ‘insigne van de maand’ worden geplaatst op onze website, uitgelicht uit de publicatie Heilig en Profaan 4.

We beginnen met een passende, namelijk een Driekoningeninsigne uit Keulen, daterend 1300-1350, gevonden in Dordrecht. Dit is een insigne van het plaquettetype, waarop de drie koningen duidelijk naast elkaar op een rij staan opgesteld. De voorste koning knielt voor het pasgeboren Christuskind. Door de stafjes die de koningen hier in handen hebben, worden zij als reizigers, of zelfs pelgrims, afgebeeld. De bezoekers van Keulen, die dergelijke insignes kochten, zullen zich daardoor extra goed met de voorstelling hebben kunnen identificeren. Waren de koningen immers niet de eerste pelgrims?


Drie Koningen, Keulen, vindplaats: Dordrecht, 1300-1350, collectie Familie van Beuningen, Langbroek.


Meer over dit insigne, zie: H.J.E. van Beuningen, H. van Asperen, A.M. Koldeweij, H.W.J. Piron, Heilig en Profaan 4. 800 laatmiddeleeuwse insignes uit openbare en particuliere collecties, Cothen, 2018, p. 109, afb. 3582.
 

Drie koningen Keulen


terug naar overzicht