2022-04-12: Insigne van de maand – April 2022

In 2022 wordt er maandelijks een ‘insigne van de maand’ geplaatst op onze website. Met het oog op Pasen is er deze maand een bijzonder tweezijdig pelgrimsteken uitgelicht. Dit hangertje werd gevonden in Bolsward en was beslist een bedevaartsouvenir uit Rome.
Op de voorzijde is het zogenaamde ‘Vera Icon’ te zien. De heilige Veronica ving dit ‘Ware Gelaat’ van Christus op, op het doek die zij tijdens de kruisweg aan Jezus aanbood om zijn zweet en bloed aan af te vegen. Christus’ gelaat bleef afgedrukt. Het doek bleef bewaard in de Sint-Pieter in Rome en groeide uit tot een fel vereerd reliek.
Ook het ‘Agnus Dei’ op de achterzijde is typerend voor Rome. De restanten van de gigantische paaskaars uit Sint-Pieter werden jaarlijks vanwege hun reliek- en amuletwaarde uitgedeeld aan gelovigen. Deze kleine stukjes bijenwas waren gezegend en gestempeld met de voorstelling van het Lam Gods, net als op deze hanger.
Zo sluiten beide zijden van deze Romeinse pelgrimshanger op hun eigen manier aan bij de Goede week in aanloop naar Pasen, dat dit jaar gevierd wordt op zondag 17 en maandag 18 april.

Vera Icon (voorzijde) & Lam Gods (keerzijde), Rome, vindplaats: Bolsward, 1450-1500, collectie Familie van Beuningen, Langbroek.

Meer over dit insigne, zie: H.J.E. van Beuningen, A.M. Koldeweij, D. Kicken, Heilig en Profaan 2. 1200 laatmiddeleeuwse insignes uit openbare en particuliere collecties, Cothen 2001, p. 360, afb. 1513.
Jos Koldeweij, ‘Vrome reizen vanuit laatmiddeleeuws Groningen en Friesland’, in: Anneke B. Mulder-Bakker, Rolf H. Bremmer Jr, Geleefd Geloof. Het geloofsleven van boeren en burgers in Friesland en de Ommelanden van Groningen 1200-1580, Zutphen 2021, pp. 216-237 (afbeelding op p. 221).
 

Vera Icon (voorzijde, boven) & Lam Gods (keerzijde, onder)


terug naar overzicht