2022-09-29: Insigne van de maand – September 2022

In 2022 wordt er maandelijks een ‘insigne van de maand’ geplaatst op onze website. In verband met de vernieuwde website en applicatie van de insigne-database Kunera, die afgelopen donderdag 29 september is gepresenteerd, staat de heilige Cunera deze maand centraal.

De heilige Cunera van Rhenen (overleden ca. 377) is op dit insigne te herkennen aan de wurgdoek om haar hals. Daarmee werd ze gewurgd door de koningin en haar dienstmeid, die aan weerszijden zijn afgebeeld. De koning had haar gered van een overval van de Hunnen en gaf haar onderdak in zijn paleis in Rhenen. Daar werd ze al snel geliefd bij velen, maar wekte jaloezie bij de koningin. Later genazen veel mensen bij haar graf en zo werd ze een befaamd heilige in de regio. Ze werd beschermheilige van de stad Rhenen, van paarden (ze werd door de koningin begraven in de paardenstal) en tegen vee- en keelziekten (vanwege haar wurging).

De naar deze heilige vernoemde database Kunera (Radboud Universiteit Nijmegen) omvat meer dan 26.000 insignes en ampullen. De pelgrimstekens uit de collectie Familie Van Beuningen, Langbroek, die in de vier Heilig en Profaan boeken zijn gepubliceerd, zijn ook opgenomen in de database. Tijdens de studiedag ‘Kunera en insigne-onderzoek’, die afgelopen 29 september plaatsvond aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, is de nieuwe Kunera-website officieel gepresenteerd. Zie voor meer informatie en de te doorzoeken database: https://kunera.nl/. Daarnaast was de studiemiddag gevuld met een tal van boeiende lezingen over recente ontwikkelingen op het gebied van insigne-onderzoek, door experts uit verschillende windstreken: Prof.dr. Kathryn Rudy (University of St Andrews), Drs. Willy Piron (Radboud Universiteit/CKD), Dr. Hanneke van Asperen (Radboud Univeristeit/CKD), Prof.dr. Jos Koldeweij (Radboud Universiteit) en Prof.dr. Ann Marie Rasmussen (University of Waterloo).


Cunera, Rhenen, vindplaats: Kampen, 1450-1500, opschrift: SUNTE KUNERA TOT REN, collectie Familie van Beuningen, Langbroek, inv.nr. 3791.


Meer over dit insigne: H.J.E. van Beuningen, A.M. Koldeweij & D. Kicken, H. van Asperen, Heilig en Profaan 3. 1300 laat-middeleeuwse insignes uit openbare en particuliere collecties, Cothen, 2012, p. 115-116.
 

Insigne: Cunera, Rhenen
Foto: Kunera studiedag 2022, Nijmegen


terug naar overzicht